Ajalugu  

  Toodang  

  Lingid  

  Memuaarid  

  Vrakigalerii  

  Arhiivkogu  

  Muud maaparandusmasinad  

  Info   

Otsi:

Põlvamaa : V-10 - Eesti Maanteemuuseum

teehöövel
»» mudeli kirjeldus


Asukoht: Põlvamaa, Varbuse, Eesti Maanteemuuseum
Olek: On alles
Väljalaskeaasta: 1957
Kerenumber: 178

Kuuluvuse ajalugu: Valga Teedevalitsus -> kolhoos ''Vambola'' -> eraisik -> Eesti Maanteemuuseum

Antud höövel toodi 1970. aasta paiku Valga Teedevalitsusest tollasesse Vambola kolhoosi Viljandimaal. Höövlijuhiks oli Ants Põder. 1985. aasta paiku, kui kolhoos sai veidi parema höövli, viis A. Põder seismajäänud V-10 juhtkonna loal oma koju ja kasutas seda taluteede hööveldamisel. Viimati töötas höövel 2000. aasta suvel.

2001. aasta lõpul anti seismajäänud höövel üle rajatavale Eesti Maanteemuuseumile. Muuseumile üleandmisel oli höövel halvas seisukorras: raam ja esisild olid paljukordselt parandatud lisalappide pealekeevitamise teel, mitmed sõlmed olid ümber ehitatud või asendatud mitteoriginaalsetega, paljud detailid polnud korras.

Viljandi Teedevalitsuse Mustla töökojas höövel puhastati ja eemaldati vana värv. Höövel taastati Kohilas Corbexi töökojas Tõnis Pappeli juhtimisel. Töö käigus ehitati puuduvate või taastamiskõlbmatute osade asemele uus esisild, hüdrojagaja ja -silinder, elektrisüsteem ja mitmed muud detailid. Taastamata jäi algselt höövlil paiknenud teekatte kobesti. Mootorikatted ei ole originaalsed, vaid pärinevad hilisemalt traktorimootorilt. Teehöövel on töökorras ja asub käesoleval ajal Eesti Maanteemuuseumi ekspositsioonihallis Varbusel.


Masina lisas vrakigalerii andmebaasi Reymo Paumees, 28.12.2008




V-10
Foto: Silver Kuik
Tagantvaade
Foto: Reymo Paumees
Vaade kabiini
Foto: Silver Kuik
Tehasesilt
Foto: Silver Kuik
V-10 viimine taastamise eeltöödele
Foto: Eesti Maanteemuuseumi arhiiv
V-10 ja härra A. Põder
Foto: Eesti Maanteemuuseumi arhiiv