Ajalugu  

  Toodang  

  Lingid  

  Memuaarid  

  Vrakigalerii  

  Arhiivkogu  

  Muud maaparandusmasinad  

  Info   
Drenaažiekskavaatorid
Teehöövlid
Tranšee-ekskavaatorid
Väiketraktorid
Laadurid
Drenaaži kaevamise ajastu uus algus

Otsi:

Drenaažiekskavaatorid : ETZ-201

Mitmekopaline drenaažiekskavaator




Baastraktor : -
Hobujõude : 50
Kaeviku mõõtmed :
maksimaalne sügavus : 2, 2 meetrit
maksimaalne laius : 0, 5 meetrit
Kaal : 7, 3 t
Töökiirused : 0...330 m/h
Transpordikiirused : 1, 07...4, 48 km/h
Transportööri tüüp : linttransportöör, kahepoolse tööga
Koppade arv: 12
Kopaketi kiirused:
I-kiirus : 0, 63
II-kiirus : 1, 10
Mootori käivitusviis: elektristarter
Erisurve pinnasele : 0, 35 kg/cm²
Täiendavad seadmed: -
Gabariidid transpordi asendis:
pikkus: 8400 mm
laius: 2320 mm
kõrgus: 2540 mm


Ekskavaator ETZ-201 on ette nähtud kaevikute kaevamiseks mitmesuguste torujuhtmete, kaablite jms jaoks kaevesügavusega 2,2 meetrit ja kaevelaiusega 0,5 meetrit. Ekskavaatoril on neljasilindriline, neljataktiline 50-hobujõuline diiselmootor, mis on varustatud elektristarteriga.
Selle ekskavaatori loomisel on püütud arvestada kõiki tarbijate soove ning ekskavaatori ETN-171 valmistamisel ja ekspluateerimisel saadud kogemusi. Konstruktsioonilt kujutab ekskavaator ETZ-201 endast iseliikuvat kaldu oleva tööorganiga roomik-maakaevamismasinat. Kopad lõikuvad liikumisel mulda ja toovad selle üles. Pöördumisel ümber ülemise veovõlli tühjenduvad kopad kaasatoodud mullast, mis langeb linttransportöörile ning heidetakse kaeviku kõrvale valli. Tööorgan on varustatud efektiivse amortiseeritud kopapuhastajaga (samasugune seade on ka ekskvaatoril ETN-171). Tänu koppade sundpuhastusele võib ekskavaator töötada ka raske kleepuva savipinnase puhul, kus varemtoodetud ekskavaatori ETN-142 sama tüüpi tööorgan ummistus. Tööorgani ajamis on kaitsesidur, mis väldib sõlmede murdumist koppade kohtumisel ületamatu takistusega. Ekskavaatoril on kahepoolne kaar-linttransportöör, mis võimaldab väljakaevatud mulla eemaldada mõlemale poole kaevikut, suunda muudetakse kabiinist.
Laialdaselt kasutatakse ekskavaatori ETZ-201 konstruktsioonis hüdraulikat. Tööorgani tõstmine ja langetamine toimub kahe hüdrosilindri abil, kusjuures samade silindritega ka tööorganile kaevamisel pidev vastusurve, mis tõstab ekskavaatori tootlikkust. Ekskavaator ETZ-201 oli esimene seda tüüpi roomikekskavaator Nõukogude Liidus, millel kasutati edasiliikumisel hüdraulilist ajamit. Töö edasiliikumise aeglased kiirused saadakse käiguvähendaja kaudu, mille ajamiks on hüdromootor НПА-64. Tänu hüdroajamile võib ekskavaatorijuht sujuvalt ning käigupealt (peasidurit väljalülitamata) muuta edasiliikumise kiirust, seetõttu saab alati töötada optimaalse kiirusega, ühtlasi maksimaalselt ära kasutada mootori võimsuse. Transpordikiirused saadakse mehaanilise käigukasti abil.
Käiguosa on ekskavaatoril pool jäik, jäigad roomikuvankrid on esiosas šarniirselt seotud masina raamiga. Tagaosas toetub masin roomikuvankritele põikbalanssiiri kaudu, mis võimaldab roomikuvankritel tõusta ja langeda ekskavaatori suhtes teatud nurga ulatuses. Seega on suhteliselt lihtsa konstruktsiooniga tagatud ebatasasuste sujuv ületamine, arvestades ekskavaatori väikest kiirust. Ekskavaatoril on avar kinnine kabiin, tagumine ja külgmised aknad on avatavad. Kabiin on varustatud pehme istme, ventilaatori ja uksekäigupiirajaga. Kõik juhtimisorganid on koondatud juhiistme juurde. Et külgsidurid on automaatse sidurdusega on ekskavaatoril ETZ-201 roomikmasinale tavalise kahe kangi ja pedaali asemel vaid kaks kangi külgsidurite juhtimiseks.

Teksti koostatamisel on kasutatud ajakirja ''Tehnika ja Tootmine''


Drenaažiekskavaator ETZ-201
Foto: Ajakirjast Tehnika ja Tootmine
Drenaažiekskavaator ETZ-201
Foto: Ajakirjast Tehnika ja Tootmine